Een auto aanschaffen zonder direct het hele aankoopbedrag neer te tellen; daar komt financial lease in het kort op neer. Zo’n constructie kan behoorlijk gunstig uitpakken. Maar financial lease kent ook minpunten. Wij zetten alle financial lease voordelen en nadelen op een rij, zodat je beter kunt beslissen of deze vorm van leasen bij jou past.
Voordelen financial lease
Wil je een auto leasen maar twijfel je over het wel of niet aangaan van een financial leaseovereenkomst? Voordat je een leaseauto uitzoeken gaat, is het goed om je eerst te verdiepen in de positieve en minder positieve gevolgen. Dit zijn de voordelen van financial lease:
Direct eigenaar zonder grote investering
Het grote voordeel van financial lease is het feit dat je je aankoop niet direct hoeft te betalen maar dat je er wel meteen de (economische) eigenaar van bent. Bij het leasen van een auto kun je dus direct wegrijden in jouw eigen nieuwe (of tweedehands) voiture. Dat is natuurlijk een uitkomst als je niet in één keer een grote investering wil of kunt doen. Je kunt je (start)vermogen dan mooi gebruiken voor andere zakelijke uitgaven om je bedrijf te laten groeien.
Zelf bepalen hoeveel je betaalt
De kredietverstrekker betaal je terug via een vast maandbedrag. En daarbij komt nog een voordeel van financial lease om de hoek kijken. Je hebt namelijk vaak de keuze om te werken met een slottermijn. Dat betekent dat je een laatste (meestal wat grotere) som geld aan het einde van de looptijd in één keer aflost. Hoe hoger je dit restbedrag instelt, hoe lager je maandlasten uitvallen. Andersom kan ook: een hoger maandbedrag en geen of haast geen restschuld. Zo heb je zelf de hand in je maandelijkse uitgavenpatroon.
Financiële voordelen bij zakelijk gebruik
Ben je ondernemer en schaf je een zakelijke auto aan met behulp van financial lease? Dan zitten er ook nog eens een aantal financiële voordelen aan deze constructie. Aangezien je de economische eigenaar bent van de auto, kom je bij het invullen van je belastingformulier in aanmerking voor bepaalde aftrekposten. Voor een zakelijke leaseauto kun je direct beginnen met afschrijven. Daarnaast kun je de btw en de rente aftrekken. Heeft je auto een grijs kenteken, dan mag je ook nog investeringsaftrek toepassen. En kies je een elektrische bestelauto, dan is er ook nog eens de milieu-investeringsaftrek.
Nadelen financial lease
Tegenover alle pluspunten, staan de minder voordelige kanten van financial lease. Nadelen zijn bijvoorbeeld:
Extra kosten
Heel gemakkelijk natuurlijk, zo’n vast maandbedrag om het geleende bedrag af te lossen. Maar let op: er zijn bijkomende kostenposten! Bij financial lease zijn uitgaven voor bijvoorbeeld de verzekering, wegenbelasting, onderhoud en reparatie niet inbegrepen bij het maandelijkse leasebedrag. Dit is meteen het grootste verschil met operational lease, waarbij dit wel het geval is. De extra kosten kunnen ervoor zorgen dat je maandelijks veel meer kwijt bent aan je auto dan je misschien aanvankelijk dacht.
Sparen voor reparaties
Als economisch eigenaar ben je zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van je auto. Bij onverzekerde schade en grote reparaties mag je dus ook zelf je portemonnee trekken. Die onverwachte uitgaven kunnen behoorlijk oplopen; het vervangen van een distributieriem kost bijvoorbeeld al honderden euro’s. Het is dus geen slecht idee om wat extra geld opzij te zetten voor dit soort onvoorziene uitgaven.
Sparen voor de slottermijn
Ook de slottermijn is niet altijd zo positief als het lijkt. Heb je het zo geregeld dat je een vrij hoge slottermijn overhoudt, dan moet je aan het einde van de looptijd dat bedrag dus wel paraat hebben. Erop gokken dat je tegen die tijd genoeg kapitaal hebt, brengt natuurlijk een risico met zich mee. Ook hier is sparen dus de veiligste optie. Dat betekent echter wel dat je regelmatig geld opzij moet leggen, waardoor je maandelijkse kosten weer wat toenemen.
Tegenvallende restwaarde
De slottermijn wordt vaak vastgesteld op basis van de te verwachten restwaarde van het voertuig. Mocht echter aan het einde van de looptijd blijken dat de restwaarde veel lager uitpakt, dan is dit een financiële tegenvaller die je uit eigen zak betaalt.
BKR-registratie
Ben je ondernemer (je bent bijvoorbeeld ZZP’er of hebt een VOF), dan zal je leaseovereenkomst bijna altijd worden aangemeld bij het BKR; het bureau dat van iedere Nederlander de financiele leningen bijhoudt. Een BKR-registratie van je leaseauto kan daardoor invloed hebben op de hoogte van je hypotheek of andere lening. Andersom kan ook: als je al een of meerdere lopende leningen hebt, of je staat bij het BKR bekend om het niet nakomen van je betalingsverplichtingen, dan kan een kredietverstrekker besluiten om je aanvraag niet te accepteren. Heb je een BV, dan ligt het net iets anders: je leaseauto wordt dan alleen aangemeld bij het BKR als je de leaseovereenkomst ook privé moet ondertekenen.
Wel of geen financial lease: voordelen en nadelen afwegen
Al met al dus aardig wat stof om over na te denken. Of financial lease bij jou past, hangt voor een groot deel af van jouw situatie en je wensen. Weeg de financial lease voordelen en nadelen dus goed tegen elkaar op. Tip: vraag bij het vergelijken van aanbieders altijd om een offerte en kijk dan ook goed naar de voorwaarden van de voorgestelde financial leaseovereenkomst.
- https://www.leasevergelijker.nl/nieuwsbericht/wat-zijn-de-voordelen-en-nadelen-van-financial-lease/
- https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/winst/inkomstenbelasting/veranderingen-actueel-jaar/investeringsaftrek-2020/
- https://www.mkblease.nl/ook-in-2020-milieu-investeringsaftrek-op-elektrische-auto/
- https://autofinancier.nl/nieuws-over-autofinanciering/financial-lease-met-of-zonder-slottermijn
Jouw leaseprijs weten? Vraag vrijblijvend een offerte op!
Je ontvangt geheel vrijblijvend en in overleg een voorstel van lease-spotter.nl, zij gaan op zoek naar de voordeligste lease.