Veel mensen maken gebruik van financial lease om bijvoorbeeld een auto aan te schaffen. Vooral voor zakelijke rijders is dit een aantrekkelijke manier om deze aankoop te financieren. Maar wat is financial lease eigenlijk en wat is het verschil met een operational leasevorm (zoals private lease, een leaseauto van de zaak of short lease)? We zetten alle feiten van deze leasevorm voor je op een rij.
Zo werkt financial lease
Financial lease is een manier om een aankoop, zoals een auto, te financieren. Bij deze constructie is er sprake van een overeenkomst tussen twee spelers: de kredietverstrekker (de partij die het aankoopbedrag voorschiet) en de kredietnemer (de partij die het aankoopbedrag leent). Bij de aanschaf van een auto werkt financial lease als volgt:
- De kredietnemer kiest een auto uit en mag deze gaan gebruiken na ondertekening van het contract. Vanaf dat moment is de kredietnemer de economische eigenaar van de auto.
- De kredietnemer betaalt het bedrag af aan de kredietverstrekker in maandelijkse termijnen.
- Over de hoogte van het maandelijkse bedrag worden vooraf afspraken gemaakt. Daarbij wordt ook vastgelegd in hoeveel maanden het geleende bedrag wordt terugbetaald en hoeveel rente er wordt berekend.
- Meestal blijft er aan het einde van deze periode een restbedrag over. Dit wordt een slottermijn genoemd. De kredietnemer moet de slottermijn in één keer betalen.
- Zodra de slottermijn is voldaan, is de auto ook het juridische eigendom van de kredietnemer.
Video uitleg financial lease
Verschil tussen financial en operational lease
Op het eerste gezicht lijkt financial lease verdacht veel op operational leasevormen (zoals private lease). Je kunt een auto aanschaffen en er direct in rijden. En in plaats van het hele bedrag in een keer op te hoesten, betaal je maandelijks een vooraf vastgesteld bedrag. Maar daarmee houden de overeenkomsten op.
Er zijn een paar punten waarbij financial lease anders werkt. De belangrijkste: in het geval van financial lease wordt de kredietnemer de eigenaar van de auto. Bij operational lease is dat dus nooit het geval, tenzij de klant aan het eind van de looptijd de auto overkoopt van de leasemaatschappij.
Financial lease: je auto kopen op afbetaling
Bij financial lease koop je dus een auto (nieuw of tweedehands) op afbetaling. Je kunt het vergelijken met een hypotheekconstructie bij de aankoop van een huis.
De kredietverstrekker (bijvoorbeeld de leasemaatschappij of de bank) is de juridische eigenaar van de leasewagen. Degene die het contract afsluit (jij dus) is de economisch eigenaar. Daardoor moet je ook rekening houden met bijkomende kosten, bijvoorbeeld voor onderhoud, reparaties en de verzekeringen.
Aan het einde van de looptijd, wanneer je alle termijnen (inclusief de eventuele slottermijn) hebt betaald, neem je voor een symbolisch bedrag ook het juridische eigendom van de leasewagen over. Je wordt dus altijd eigenaar van de leasewagen.
Omdat je het eigendom uiteindelijk in handen krijgt, is deze vorm van leasen wel iets duurder dan de operational variant. Maar daar krijg je dus ook een prima auto voor terug!
Overigens kun je zowel een privéauto als een zakelijke auto aanschaffen via financial lease. Houd er wel rekening mee dat een privéauto echter niet in aanmerking komt voor fiscale voordelen zoals BTW-aftrek. Dat maakt financial lease vooral aantrekkelijk voor ZZP’ers, starters en andere zakelijke rijders.
De belangrijkste verschillen tussen financial lease en operational lease nog even uitgelicht:
Financial lease | Operational lease | |
Eigendom na afloop van de looptijd? | Ja. De auto is juridisch gezien eigendom van de kredietnemer zodra aan alle financiële verplichtingen is voldaan. | Nee. De leaseauto is en blijft eigendom van de leasemaatschappij. |
Onderhoud, reparaties en verzekeringen inclusief? | Nee. De kredietnemer is zelf verantwoordelijk voor onderhoud/reparatie van de auto en het regelen van de verzekeringen. | Ja. Bij operational lease zijn onderhoud, reparaties en verzekeringen bij het leasebedrag inbegrepen. |
Fiscale voordelen? | Ja. Als je via financial lease een zakelijke auto aanschaft, mag je bepaalde aftrekposten gebruiken. | Niet echt. Bij operational lease wordt de auto niet gezien als eigendom en dus kom je niet of nauwelijks in aanmerking voor aftrekposten. |
Tabel met de belangrijkste verschillen (veeg naar rechts om alles te zien).
- https://www.ensie.nl/lenen/financial-lease
- https://www.anwb.nl/zakelijk/lease/verschillende-leasevormen
- https://www.youtube.com/watch?v=YgUbnOzz8Dc
Jouw leaseprijs weten? Vraag vrijblijvend een offerte op!
Je ontvangt geheel vrijblijvend en in overleg een voorstel van lease-spotter.nl, zij gaan op zoek naar de voordeligste lease.